Snail mail

Met elkaar e-mailen, sms’en en WhatsAppen is natuurlijk erg makkelijk, snel en goedkoop, maar: het maken (en ontvangen!) van een “echte” brief per post, hoe leuk is dat?
Een hippe en leuke manier om dit te doen is snail mail, letterlijk vertaald “slakkenpost”.
Het idee is eenvoudig: schrijf een brief of kaart en versier deze zo mooi mogelijk. Achter deze post zit natuurlijk geen haast, want met snail mail is het juist de bedoeling om de tijd te nemen voor een mooie brief naar een ander. Ook de envelop kan natuurlijk worden versierd. Tenslotte kan de brief nog vergezeld worden door kleine presentjes zoals stickers, fotootjes of een theezakje o.i.d.

Afbeelding 135Mijn ouders deden vroeger al aan snail mail: in de Indiëtijd van mijn vader (1946-1950) hebben ze talloze brieven aan elkaar verstuurd. Met mooie sierlijke letters vonden de verhalen van thuis en in de tropen het ultradunne papier. De brieven vanuit Berltsum werden liefdevol verzonden samen met tandpasta, crème, shag, briefpapier, een vulpen en fotootjes etc. En vanuit Tjiamis, Awipari, Batavia, Tjintaradja, Bandoeng etc. werden de epistels steevast ondertekend met …je liefhebbende Kees”.
Deze post was met recht snail mail oftewel slakkenpost. De dankbaarheid van ieder teken van leven nam toe met de dagen of weken dat de post onderweg was.

Dat deze snail mail er mede voor heeft gezorgd dat de verloving gedurende deze 3,5 jaar in stand bleef, is evident. Evenals overigens andere verkeringen; mijn vader schreef ook voor zijn kameraden naar hun thuisfront….

Brieven per post versturen, het is niet meer vanzelfsprekend, misschien zijn we het zelfs verleerd. De digitale ‘post’ is niet meer weg te denken uit mijn leven, maar soms ploft er een handgeschreven brief of kaart op de deurmat. Geweldig! Het is mooi om te zien hoeveel tijd, energie en liefde er in gestoken is.

Snail mail, iets meer moeite, groot plezier.

Geplaatst in boodschap, persoonlijk verhaal.